Dominik Železný míří do Liberce a s ním i Miha Krajnc!

Dva talentovaní hráči akademie se cíleně přesouvají směr Liberec. Když se přijdete podívat na utkání Telče, nelze je přehlédnout. Oba svou hrou baví a výrazně vyčnívají. Pohyb, rychlost, technika, dravost a hokejové myšlení jsou základními dovednostmi, kterými oba udivují. Podívejme se chronologicky na cestu Dominika Železného, který strávil v akademii dvě kompletní sezóny. Nyní se ještě do srpna bude připravovat v programu akademie a samozřejmě bude plně využívat již několikátým rokem všech dovednostních campů Hockey Talent Academy. 

Dominik Železný nastoupil do denního programu akademie v květnu 2022. „Co k tomu dodat, jezdil k nám už dříve, bavili jsme se o tom dlouho a jsem rád, že jsme našli po dubnovém WTT 22 společnou řeč. Je talentovaný, ale jen to dnes nestačí. Je spoustu věcí, které zatím nemá, čeká nás hodně práce, ale pokud bude pracovitý, tak u nás je získá, o čemž jsem přesvědčen. Ukázali jsme již během turnaje, jak s ním budeme pracovat. Vím, že je to pro každého těžké rozhodnutí, hlavně pro rodiče. Říká se, že jen velmi malé procento hráčů má šanci to někam dotáhnout a něco mi říká, že tady ta šance je,“  takto mluvil trenér Jaromír Pytlík v červnu roku 2022, když vítal talentovaného Dominika Železného ze Znojma ve své akademii. 

ZELEZNY 

zelezny97detail.jpg

Pustili se do práce, absolvoval všechny campy Hockey Talent Academy 2022 v červnu a červenci, ale závěrečný HTA TEST camp v ročníku ani celkově ještě nevyhrál. Jakmile naskočil do denního programu akademie, byly vidět první výraznější změny. Asi všichni čekali, co se stane s tímto talentovaným mladíkem přechodem do starší kategorie a zejména do akademie ICE DRAGONS Telč? Z výhradně ofenzívního pravého křídla putoval na střed a pracoval na rozvoji své hry, zejména na defenzívní stránce, umění hrát pro tým.

"Všichni o mně ví, že moc nechválím, ale tady musím, ať se to někomu líbí nebo ne. Byl vždycky dobrej, ale spousta věcí se mi nelíbila. Na tomhle klukovi jsem před jeho příchodem nenechal niť suchou, něco jsme si řekli, vytyčili dílčí věci. Málokdy mě něco překvapí, jemu se to ale povedlo. Jsem moc rád, že je u nás v akademii. I díky tomu jsme zvedli úroveň práce s hráči výše, věřím že budou další… Nemluví za něj rodiče, ale výsledky. Nemá zdaleka vyhráno, není žádná hvězda, jak by se mohlo zdát, je jen klukem, který hoří hokejem a na jeho hře je to neskutečně vidět v zápase, ale i na tréninku," uvedl na jeho adresu Jaromír Pytlík v listopadu 2022. 

Jeho statistiky z prvních utkání byly úchvatné 13z 60+74=134b. Asi netřeba vypisovat věci, které jsou i ze statistik na první pohled jasné, exceloval. Jeho hra se změnila, a to ve všech směrech. Získal výborný "koučink", měl kolem sebe šikovné spoluhráče, individuálně pracoval na svých dovednostech, najednou hrál ve výborně fungujícím týmu, tvořil hru, získal velký icetime, sbíral body. Udivoval nejen "michigany", ale i komplexní týmovou hrou v obou směrech, hrál tak, jak ho mnozí neznali. Dost věcí a úspěchů na tak mladého kluka, aby to ustál. Koncepční a systematickou prací se Dominik posunul nejen herně, ale i dovednostně a vyhrál HTA TEST camp 2023 nejen v ročníku, ale i celkově, navíc získal cenu akademie TALENT OF THE YEAR 2023.

Železný_wtt.jpg"Pracujeme koncepčně, systematicky a na hráčích je to vidět. Zářným příkladem je klučina, který ztělesňuje vášeň, energii, dovednosti, um, emoce, herní rozhodování a inteligenci, troufnu si říci velice obdobně jako v minulosti Martin Nečas, a tak je i symbolické, že právě Martin ho vyhlásil talentem roku 2023. Je před námi spoustu práce, ale Dominik je na dobré cestě. Jako ukázku jsem použil video ze STICKHANDLING testu, kde porazil všech 45 hráčů, a to i o šest let starší hráče. Jak lehce to v jeho podání vypadá, posuďte sami – dokonalé doteky s pukem, koordinace, rychlost, plynulost, ladnost. A tak jsem rád, že je Dominik součástí naší akademie Ice Dragons Telč i tuto sezónu 2023/24. Věřím, že udělá letos velký progres, budeme hrát nejvyšší soutěže, bude mít výborné podmínky pro rozvoj. "

 

krajnc

Ve své první sezóně 2023/24 vstoupili Rytíři z Telče do nejvyšších soutěží a čekalo se, jak to jako nový klub zvládnou. Hodně mu pomohl příchod zahraniční akvizice útočníka Mihy Krajnce, čímž dostala Dominikova hra ještě větší spád, a právě Miha Krajnc (foto vlevo) s ním dokázal hrát rychlou kombinační hru. I díky Dominikovi a Mihovi to Rytíři zvládli skvěle, postoupili do nadstavbové skupiny a proháněli ti nejlepší. Není divu, že slovinský hráč Miha Krajnc zaujal Liberec natolik, že i on se přesouvá pod Ještěd. Jako mladší dokázal Dominik vyhrát s náskokem kanadské bodování starších žáků A a nejen základní skupiny, ale i nadstavby. Rytíři dokázali vyhrát i nadstavbovou DTS soutěž, když přešli přes Dynamo Pardubice, Spartu Praha, Kometu Brno, Duklu Jihlavu nebo zrovna přes Bílé tygry z Liberce. Bilance Dominika 44 zápasů 175 gólů +187 asistencí =362 bodů, co dodat? Paráda! 

"Přestup do akademie ICE DRAGONS Telč, bylo doposud naše nejlepší rozhodnutí! S Dominikem se celé dva roky pracovalo na všech frontách na té nejlepší profesionální úrovni. Hodně ho to hokejově posunulo, dovednostně, herně, kondičně i po mentální stránce. Za to patří velké poděkování Jaromíru Pytlíkovi a celému trenérskému týmu akademie! I z toho důvodu, jak pracovali s Dominikem, bude v akademii i nadále působit mladší syn Patrik! Děkujeme za vše." rodiče Dominika, Radek Železný a Petra Železná

"Největší radost jsem měl, když přišli lidé, kteří dělají profesionální hokej, rozumí mu a viděli tu naší práci, hovořili o tom, jak se jeho hra změnila k nepoznání. To mě nabíjelo a nabíjí. Sehrál spoustu kvalitních utkání, koučovali jsme domácí zápasy ve čtyřech trenérech, měli jsme k dispozici video, a to i v průběhu utkání, řešili jsme bule, přesilovky, měli podrobné statistiky z utkání. Ten servis mají všichni hráči. Je třeba o těch věcech mluvit, diskutovat. Vyprofiloval se v osobnost, která ale stojí nohama pevně na zemi. Spousta práce, kterou děláme není vidět, tak máte radost, když si toho někdo všimne a ocení to." uvedl hlavní trenér akademie po sezóně 2023/24 

logo lib "Všechny cíle, které jsme si s Dominikem a jeho rodiči vytyčili, jsme splnili, je čas posunout Dominika dál. Vždycky jsem se netajil tím, že objevovat a vychovávat hráče pro vrcholový hokej, je pro mě nejvíce. Je to tak i v případě Dominika. Od dob Martina Nečase je hráčem s nejvyšší herní inteligencí a dovednostmi, kterého jsem kdy trénoval. Budeme spolu samozřejmě dělat a budu mu pomáhat i nadále, Liberec tomu dá prostor. Organizaci Liberce jsem mu doporučil, protože máme s akademií Bílých tygrů ty nejlepší zkušenosti a profesně si s představiteli klubu výborně rozumíme." uvedl hlavní trenér akademie Jaromír Pytlík 
 

Takto významný přesun na trase Telč - Liberec jen prohlubuje pozitivní vztahy a spolupráci mezi oběma předními akademiemi. "Tato spolupráce fungovala už v době, kdy jsem se vracel do organizace Bílých Tygrů," vzpomíná hlavní trenér libereckého klubu Filip Pešán. "Jsem rád, že v ní pokračujeme. Jaromíra Pytlíka jsem jako odborníka potkal už v minulosti. Jeho koncepční práci dlouhodobě sledujeme a v mnohém nás inspiruje. Individuální development hráče je dnes priorita, Jaromír Pytlík je v tom odborník z nejpovolanějších. Jsme nadšení, že máme díky spolupráci s Telčí možnost posunout hráče rovnou do akademických kategorií, protože jsou po dovednostní, taktické i lidské stránce perfektně připravení," říká Filip Pešán 

pesan.jpg

K přesunu Dominika pod Ještěd se vyjádřil i zástupce agentury Global Management Group David Hamal: "Dominik i navzdory svému nízkému věku dlouhodobě prokazuje obrovský potenciál, a to napříč vícero věkovými kategoriemi. V akademii Telče odvedl Dominik kus skvělé práce a nyní vnímáme, že je správný čas pro jeho další posun. Po zvážení všech variant se Dominik společně s rodiči rozhodli právě pro nabídku z liberecké organizace." 

mulac Cíleným odchodem dvou výrazných hráčů akademie se otevírá prostor dalším, šikovných hráčů má telčská akademie dostatek, vždyť dokázala vyhrát nejen nadstavbovou část DTS ročníku 2011, ale i CCM ligu ročníku 2012, velmi dobře se jevil i ročník 2013, který byl na turnaji WTT stříbrný. "O budoucnost akademie nemám strach, máme spoustu šikovných hráčů. Nyní cíleně skautujeme, věřím, že přivedeme do akademie mimořádné talenty s potenciálem a ten rozvineme jako v případě Dominika." uvedl na závěr hlavní trenér akademie ICE DRAGONS Telč Jaromír Pytlík

foto ID U14

Přejeme oběma hráčům mnoho úspěchů v akademii Liberce.

autor: Valerie Hlinovská, Jaromír Pytlík

Contacts

HOCKEY TALENT ACADEMY
Lipolec 14, 380 01 Dacice
Czech Republic

Mobile: +420 702 131 647 - Informations

Mobile: +420 775 559 055 - Training