Regionální výběr ICE DRAGONS má za sebou úvodní srazy

Autor rozhovoru s hlavním trenérem akademie Jaromírem Pytlíkem : Tomáš Kobera

Akademie ICE DRAGONS začala v nedávné době fungovat jako regionální výběr pro talentované hráče. Projekt má za sebou úvodní srazy a to ročníků 2011 a 2012, jak zatím vše probíhá?

logo ID academyJsem velice rád, že jsme se domluvili s těmi velkými kluby a chtěli bychom zapojit i ty menší, což se nám již podařilo, na srazu ročníku 2012 jsme měli dva hráče ze Světlé nad Sázavou. Chtěl bych, aby projekt fungoval pro všechny talentované hráče, kteří se v regionu vyskytnou, protože podle mě ta nadstavba hráčům mnohdy chybí. Rodiče to poté mají komplikované, hráči hrají za X různých výběrů, jednou za výběr z Brna, podruhé z Plzně a tak dále. Myslím si, že by na tom měli hráči systematicky pracovat v nějakých podmínkách a koncepčním režimu, a proto jsme se rozhodli, že budeme pomáhat talentovaným hráčům v regionu. Samozřejmě není vůbec cílem zrušit to, aby hráči hráli za své týmy, jak se může zdát, ale podle mě někam patřit, s někým na tom pracovat a mít dobré podmínky a dobré vedení pro svůj rozvoj, nejezdit daleko a mít třeba i možnost dovednostního tréninku je strašně důležité. Podle mě se paradoxně málo přemýšlí o těch nejlepších a to je ta cesta, jak vychovat rozdílové hráče. Nemělo by to být tak, že rodiče musí sjezdit kde co, dobří hokejisté musí mít dobré podmínky a na to se budeme snažit v regionální akademii ICE DRAGONS cílit.

kabinan.jpg

V jaké účasti se konaly dosavadní tréninky? 

IMG 6996Úpřimně mě strašně překvapilo, že na první sraz kluby doporučily hráče, my jsme je pozvali a všichni nám přijeli. Na druhý sraz jsme měli jednu omluvenku s tím, že hráč je zrovna ten den na dovolené, ale všichni hráči, kteří byli nominováni, dorazili. To je pro mě něco nového a svým způsobem překvapivého, každopádně jsem za to nesmírně rád. Vypadá to, že nejen kluby chtějí, ale i hráči a já si myslím, že to tady chybělo a že jsme se možná trefili do nějaké mezery. Podle mě to objíždění selectů a hon za dobrými podmínkami trápí všechny rodiče a já věřím, že je získají u nás, v dojezdové vzdálenosti. Hráči zde mají připravenou krásnou kabinu, zázemí, vede je 5 trenérů akademie, trenéři, kteří pracují i s profesionálními hokejisty. Jsem nadšený, že jak na rodičích, tak na hráčích a klubech byla na srazech vidět vděčnost a spokojenost s tímto projektem. Jsme v kontaktu i s trenéry jednotlivých klubů, kteří jsou velice vstřícní. Věřím, že je to taková nová cesta, kterou společně půjdeme a pomůže zároveň všem stranám, tedy především hráčům, rodičům ale i klubům. Trenéři měli mnohdy své hráče po různých výběrech, nevěděli, kde jezdí a naše akce jsou dnes jasně definované, kluby ví, kdy jsou hráči tady, kdo s nimi pracuje, jak ten trénink vypadá a mohou se na něj přijet i podívat či se dokonce do tréninku zapojit. To si myslím, že je ta správná cesta, spolupracovat.

Všichni nominovaní hráči získali od partnerského projektu Hockey Talent Academy 30% slevu na všechny campy a výuky, budou moci tuto nabídku využívat po dobu celé sezóny?

355523689 792397805765966 7920319769414610004 nMy jsme se zkrátka rozhodli, že jim budeme část financovat. Nás ten program stojí nemalé peníze v Hockey Talent Academy, pomáháme samozřejmě všem hráčům a takhle výraznou slevu u nás mají například hráči reprezentací, hráči z partnerské agentury, která je zastupuje. Je to nejvyšší možná sleva, kterou lze získat. Mají ji třeba hráči, kteří vyhrají TEST CAMP. My jsme chtěli podpořit řekněme kariéru těch hráčů, udělat jim podmínky, teď samozřejmě záleží na tom, zda budou chtít spolupracovat. Je to na nich, nikoho do toho nenutíme, ale já jsem chtěl pro hráče z regionu něco udělat a je to nejvyšší možná podpora, kterou dáváme, jak jsem již říkal, třeba hráčům z reprezentace. My v Hockey Talent Academy máme každý víkend 150 hráčů, dělají se draftová utkání, trenérský tým je ze tří čtvrtin tvořen hráči, kteří došli do profesionálního hokeje, prošli programem HTA , mají výborné dovednosti, které předávají dále. Více jak polovinu z dvanáctičlenného týmu jsem odmala vedl, dneska ti kluci mají ty potřebné dovednosti a já chci, aby je předávali dále. 

Jak moc silná bude návaznost právě na HTA v rámci regionálních výběrů?

99DF6DD9 E765 44E3 925F 3409C07A6214Regionální akademie pod ICE DRAGONS by bez Hockey Talent Academy nikdy nevznikla. Dneska HTA jako projekt nefunguje pouze u nás, ale také v zahraničí, máme úplně plné campy v Německu a Itálii. Je to projekt, který sdružuje obrovskou kvantitu, ale zároveň generuje tu kvalitu, spousta šikovných kluků k nám přijede a i proto mohla vzniknout regionální akademie. Dlouho jsme o tom přemýšleli, akademie ICE DRAGONS se formovala, v minulé sezóně jsme pod touto identitou hráli soutěže. V těch jsme se nyní posunuli výše, chceme pracovat s šikovnými hráči z regionu, což nám akademie umožní. Věřím, že se akademie vypracuje, že budeme mít týmy, které budou hrát špičková utkání v rámci těch nejlepších turnajů, jako je například World Talent Tournament. Domnívám se, že je to jedna z nejlepších myšlenek a vznikla díky HTA. Chceme hráčům dát podporu i v tom směru, že je necháme nakouknout do programu Hockey Talent Academy, kdy je o víkendech vedou trenéři, kteří mnohdy hrají nebo hráli nejvyšší soutěže, jsou bývalí reprezentanti a všechny hráče, kteří sem přijedou, něco učí. Budeme do toho chtít regionální výběry zapojit, začneme již příští víkend. Samozřejmě se budeme snažit, aby je to stálo co nejméně a aby je vedli ti nejlepší trenéři. Kluci si proti sobě také zahrají, takže je uvidíme i v zápase. Jsme vděční za to, že skvěle funguje spolupráce s kluby, komunikace s trenéry a jsme přesvědčeni, že nás to všechny společně posune vpřed.

Pod HTA se formuje výběrová liga TOP 8 HOCKEY LEAGUE, která by se měla týkat také regionálního výběru ICE DRAGONS...

logo TOP 8 finMěla by to být liga regionálních výběrů a budeme se snažit, aby nezasahovala do oficiálních soutěží. Hrála by se zhruba jednou za měsíc a byla by takovou nadstavbou pro ty úplně nejlepší hráče z regionů. Máme předjednanou podporu s takovými těmi hlavními týmy z republiky, mluvil jsem s dvanácti trenéry z klubů a všichni to hodnotili pozitivně. Dáváme nyní dohromady obrysy té soutěže, Čechy by hrály zvlášť, Morava by měla svou konferenci, poté by se v reprezentační přestávce, v období kolem Vánoc sehrála utkání křížem. Zájem evidujeme i ze zahraničí. Všichni se na to zatím dívají pozitivně, myslím si, že je čas udělat něco pro ty nejlepší hráče a věřím, že bychom byli schopni to rozdělit tak, aby v těch regionálních výběrech hráli nejlepší hráči. Dokázali bychom to koordinovat tak, aby z toho vznikla soutěž, která nebude nic narušovat, bude mít podporu klubů a bude fungovat jako nadstavba pro nejtalentovanější hráče z Čech a Moravy. V zámoří to takto normálně funguje, má to podporu klubů, rodičů a já jsem přesvědčený, že se nám něco podobného může povést a my se o to samozřejmě pokusíme. Podle mě tu chybí takové ty nejkvalitnější zápasy a poté je pro hráče kolikrát problém hrát výběrové akce, protože na tu úroveň nejsou zvyklí. 

Jakým způsobem se bude program projektu ID SELECT vyvíjet dále? 

golMy chceme, aby hráči pochopili, že když budou mít u nás dobré podmínky, tak by za nás samozřejmě měli v rámci výběrových akcí také hrát. Výběry, které jsme dříve vytvářeli, se skládaly i z hráčů z Německa, Rakouska, Slovenska a zjistili jsme, že ti hráči si za nás přijedou zahrát turnaj, například na WTT 2023 jsme byli velice úspěšní a v každé kategorii jsme skončili do pátého místa, ale zjistili jsme, že s těmi hráči tolik nepracujeme a doufám, že hráči z regionu si k nám tu cestu najdou snáze. Věřím, že se s nimi dostaneme dále na úroveň, že budeme moci hrát úspěšně všechny ty velké turnaje, které pořádáme přímo v Telči. Máme přislíbenou účast zahraničních výběrů, jednáme s týmy ze Švýcarska, možná dojde k tomu, že budou v Telči startovat švédské výběry. Hráči budou mít možnost hrát taková utkání bez dlouhého cestování, nebudou mít velké výdaje a podle mě toho pro český hokej uděláme daleko více, když budeme tímto způsobem s hráči pracovat.

zahajeni WTT1500

Kontakte

HOCKEY TALENT ACADEMY
Lipolec 14, 380 01 Dačice
Tschechische Republik

Handy: +420 702 131 647 - Informationen

Handy: +420 775 559 055 - Sporttraining